Jørgen Schou 60 år d. 10. maj 2020

Jørgen Schou 60 år d. 10. maj 2020

Artikel skrevet af Tue Knudsen
 

Den globale købmand skelner ikke mellem arbejde og fritid

60 år søndag den 10. maj: Jørgen Schou er købmand med hud og hår – og med hele verden som handelsplads. Søndag runder tredje generation af den driftige Schou-familie fra Vamdrup ved Kolding 60 år, men Jørgen Schou har ingen planer om at gå på pension. Han følger, og udvikler, stadig sine flere end 50 selskaber tæt – ikke fordi det er strengt nødvendigt, men fordi han ikke kan lade være.

Han er født til at være købmand. Både bogstaveligt og billedligt. Jørgen Schou er tredje generation af Schou-familien, der siden 1912 har drevet virksomheder med udgangspunkt i Vamdrup ved Kolding. Siden han overtog Schou Isenkram og gjorde det til Schou Company i 1991, er porteføljen og aktiviteterne bare vokset, og i dag ejer og driver han flere end 50 virksomheder i hele verden. Alene Schou Company har 300 ansatte, datterselskaber og kontorer i en lang række lande og en årlig omsætning på over 2 mia. kr.

Interesser bliver også til virksomheder
Et er at være født ind i en købmandsfamilie, noget andet er at have interessen for at drive virksomheden videre. Men måske er det netop hemmeligheden bag den snart 60-årige Jørgen Schous succes: Interesse.

”Jeg skelner ikke mellem arbejde og fritid og har aldrig gjort det. Det hele hænger sammen. Familie, venskaber og forretning. Det, der begynder som en forretningsforbindelse, ender ofte med et venskab, og det, der begynder med en interesse, ender ofte som en forretning,” siger han.

For eksempel udviklede forretningsforbindelsen mellem Schou Company og Jysk sig til et tæt venskab mellem Jørgen Schou og en anden legendarisk købmand, Lars Larsen, og familiens interesser for bl.a. hestesport, golf og skovdrift er også blevet til virksomheder i Schou-dynastiet.

Fra Kina til Nørrebro
Schou Company A/S var en af de første danske virksomheder, der åbnede egen sourcing-afdeling i Kina. I 2007 solgte Jørgen Schou aktiemajoriteten til kapitalfonden ASKO, men forblev en betydelig medejer og bestyrelsesmedlem. I 2017 købte han virksomheden fuldt tilbage med Lars Larsen som medejer.

Sammen grundlagde de to også i 2013 ejendomsselskabet Vision Properties A/S med udvikling og investering i ejendomme i Københavnsområdet som formål. Partnerskabet fortsætter i dag med Lars Larsen Group A/S og Schou Family Invest A/S som ejere. Ejendomsporteføljen er vokset til mere end 3 mia. kr. og består i dag af 19 større erhvervs- og boligejendomme med et samlet areal på ca. 150.000 m2. Vision Properties er desuden engageret i en større byudvikling på Nørrebro med opførelse af mere end 50.000 m2 bolig og erhverv med fælles faciliteter og grønne områder.

Næste generation er for længst i gang
Udover Schou Company A/S og Vision Properties A/S, er Jørgen Schou aktiv i en lang række egne selskaber med aktiviteter som værdipapirer, professionel hestesport, handel med last- og personbiler, golfbanedrift, skov- og landbrugsdrift og meget andet.

Jørgen Schou følger sine flere end 50 virksomheder tæt. Han er ikke en del af den daglige drift, men sidder i bestyrelserne, og med sans for detaljerne er han drivkraften bag visionerne. Jørgen Schou sidder ikke på eksterne bestyrelsesposter, men koncentrerer sig udelukkende om sine egne og familiens virksomheder.

”I dag har jeg ikke længere et fast kontor. Jeg har min iPad, og derfor kan jeg være på og følge med hele tiden. Ikke fordi jeg behøver det, men fordi jeg ikke kan lade være,” fortæller han.

Sammenhængen gælder også næste generation af Schou-familien. Jørgen og hustruen Birgitte Schous tre sønner, Jacob, Andreas og Christian, er alle involveret i flere af familiens virksomheder. Jacob Schou er adm. direktør i Schou Textile A/S og Andreas og Christian Schou driver egne heste-og bilrelaterede virksomheder i Absolute Gruppen.

Jørgen Schou privat
Familiens hjem, domænegården Tågerup med 320 ha jord, syd for Kolding, har gennem mere end 10 år dannet ramme om Danmarksmesterskaberne i Ridebanespringning under Dansk Ride Forbund
Jørgen Schou er gift med Birgitte Schou, og sammen har de, udover de tre sønner Jacob, Andreas og Christian, 7 børnebørn. 60-års dagen fejres privat med kun den nærmeste familie.


se også artikel i Jydskevestkysten.